İskoçya’da bir asfalt işleri şirketi olan Macrebur adlı şirket yenilikçi düşüncesi ve geliştirdikleri asfalt karışımları ile dünyadaki geri dönüşüme katkı sağlayan bir projeye imza attı. Şirketin kurucu sahibi olan Toby Mccartney Hindistan’da insanların yoldaki çukurlara atık çöpleri yapıştırdıktan sonra üstüne mazot döküp plastikleri erittiklerini ve yolu onardıklarını gözlemliyor. Bu gözlemi, onun şirketi kurmasındaki ilham kaynağı oluyor. Bu şirketin amacı plastiklerin yeniden kullanıma dahil olabilmesi için asfalta uygun karışım hazırlamak. ”Neden asfalt?” sorusu aklınıza gelebilir. Bunun sebebi, asfalt ve plastiğin ortak özelliğinin petrolün işlenmesi sonucu oluşmasıdır.
Peki Bunu Nasıl Başarıyorlar?
Bu süreç yerel bölgedeki atık plastikleri toplayıp genel ayrıştırma yapılmasıyla başlıyor. Bu ayrıştırmada PVC dışındaki plastik şişe, poşet tarzı atıklar bir sonraki aşamaya geçiyor. Bir sonraki aşama ise plastiklerin asfaltın içinde tamamen erimesi için granülatör ile 2 milimetreden küçük parçalara ayrılmasıdır. Küçük parçalara ayrılan plastiklerin sade hali yağlı bitüm ile iyi birleşmez. Şirketin kullandığı formül ise bu sıkıntıyı çözen bir aktivatördür. Küçük plastikler aktivatör ile endüstriyel ölçekli karıştırmada son halini alır. Bu karışım son haliyle normal asfalt üretim tesislerine gönderilebilir. Şirket fabrikasının yakınında, saatte 240 ton asfalt üretimi yapan bir tesiste, her 1 ton kırık taş ve sıvı bitüm karışımına 30 kilogram yapılan karışım eklenerek, su hasarı ve potansiyel deliklere daha dayanıklı asfalt karışımı elde ediliyor. Özel kamyonlar, bu karışımı 135 santigrat derecenin üstünde tutarak katılaşmadan asfaltın uygulanacağı yere ulaştırabiliyor. Son olarak asfalt karışımı 10 tonluk silindir ile ezilmeden önce kaya tabanının üstüne yayılıyor ve sıkıştırılıyor.
Plastik kullanılarak yapılan asfaltların avantajları ve dezavantajları başlıca şöyledir:
-
Atık plastiklerin yeniden kullanabilme amacıyla değerlendirilmesi çevreye ve doğaya verilen zararı azaltır.
-
Maliyetinin normal asfalta göre az olması bölgesel ve küresel ekonomiye katkı sağlar.
-
Çevre etkenlerine karşı daha dayanıklı olması sebebiyle yol bakım masraflarını düşürür ve daha rahat bir yolculuk sağlar.
-
Düşünülen tek dezavantajı ise plastiğin kimyasal reaksiyonlar ile havaya zararlı gazlar salabileceğidir fakat bu durum tam olarak araştırılmış değildir.
Semih İLBEY